jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay
jablonczay

Gyermektáborok - évente egyszer egy hét roma gyermekeknek

Időpont:2018.július 16-20.

Cél, és annak megvalósulása: A projektelem keretében évente egyszer (a projekt során kétszer) egy hétre elvisszük a markazi és Markaz környéki gyermekeket egy- nyári  táborba. Az egyesület által elért önkéntesek számára önkéntes munkalehetőség szervezése, hogy „a fiatalok az önkéntesség révén szerezzenek értékes tapasztalatokat a segítő munkában, növeljék társadalmi tőkéjüket társadalmi kapcsolati hálójuk szélesítésével, ismerjék meg a segítés örömét, és hogy „jobb adni, mint kapni”.

A tábor programja a résztvevő gyermekekhez igazodik és bővülhet-változhat, a gyermekek igénye-készségszintje és szükséglete szerint.

A tábort idén elsősorban a Vécsen létrehozott cigány varróközösség résztvevőinek gyermekei töltötték ki, de természetesen olyanokat is meghívtunk és fogadtunk, akik még csak most ismerkedtek velünk és munkánkkal. A roma-programok egyik nehézsége a túlságosan erős családhoz, helyhez kötöttség, amit a reggeli és esti házhozszállítással sikerült kivédenünk. A közös sport és szabadidős foglalkozásokat a gyerekek élvezték, de nagy sikere volt a többszöri étkezésnek is.

 

Reflexió: A roma származású fiatalok lelkesedése rövid életű – nehéz ennek – akárcsak egy héten keresztül való – szinten tartása. A gyerekek figyelme hamar szétszóródik – nehéz őket folyamatosan egy tevékenységre késztetni – ebben segítség, ha valami olyan dolgot készítünk, amit aztán ők hazavihetnek, birtokolnak – így például a karkötők készítésének sokkal nagyobb sikere volt, mint a festés-rajzolásnak. A következő évre egyszerű, gyorsan elkészíthető, de tartós dolgok készítését vettük tervbe, pl. kiégethető gyurmából.